Blog og indlæg om
et bæredygtigt arbejdsliv
og mental trivsel

fra HRVestergaard

Her vil du finde alt fra nyheder, såvel som blog indlæg fra HR Vestergaard. 

Jeg skriver om HR, ledelse og det bæredygtige arbejdsliv samt mental trivsel. 

Mit formål er, at dele mine erfaringer og inspirere med tanker til dine overvejelser.

Et bæredygtigt arbejdsliv og mental trivsel kræver bevidsthed om livsfaser og livsbalance

⚖ Livsbalance og livsfaser 🕰
Skal vi bare acceptere, at vores mentale trivsel er i bund?

Jeg har længe været optaget af balance i livet, trivsel og livets bump på vejen. Vi møder dem jo alle, og balance er forskellig for hver af os ligesom, vores grænser er forskellige.

Min historie er sådan lidt klassisk, og jeg vil advare om, at det her opslag er lidt livsfilosofisk. ☯

Jeg var rigtig engageret i mit tidligere arbejde, jeg arbejdede for meget, jeg ville gerne gøre det godt og vise mit værd. Jeg fik ikke sat grænser, jeg blev stresset, jeg var ikke nærværende, jeg dulmede mine symptomer og reagerede ikke tilstrækkelig på min mistrivsel.

Det endte jo desværre med, at jeg havde trængt mig selv op i en krog og kunne ikke se anden udvej end at opsige mit job.

🚧 Jeg besluttede, at jeg ville ændre mit liv markant. Jeg tog en livspause og en række beslutninger, som jeg dagligt forsøger at leve efter.

Jeg vil være nærværende for min familie, jeg vil arbejde med at udvikle mennesker, og jeg vil gøre mere af, hvad der gør mig glad.

Det kan godt lyde simpelt og nemt, men det er det ikke.

Det kan være virkelig svært at træffe de rigtige beslutninger i sit liv, når vi gerne vil SÅ mange ting på én gang. Det var det i hvert fald for mig, og jeg fandt først balancen, da jeg fik hjælp og kunne se mit liv udefra. Det er en proces, og jeg lærer stadig.

Jeg er taknemmelig for, at jeg mødte forståelse og, at vi i fællesskab, har lavet mange tiltag, som forbedrer vores livskvalitet.

🍀 I dag er min mission at hjælpe andre til at vælge sig selv til, før de kommer så langt ud, som jeg var.

💡 Èn af mine erfaringer er, at hvis ikke jeg tager ansvar for mit liv og bare overlever, så tipper min balance, og jeg er ude af kontakt. Hvis jeg er ude af kontakt med mig selv, så ved jeg ikke, hvad der gør mig glad, og jeg får svært ved at være noget for andre (især de nære relationer).

🔦 Jeg mener, at det er vigtigt at gøre sig refleksioner over sit liv løbende, da vores livsfaser og behov løbende ændrer sig. Vi skal øve os i at sætte grænser og sætte ord på, hvordan vi har det, så vi bedre kan indgå i relationer og samarbejder.

♻ Samtidig skal vi være realistiske. Det kræver nogle gange mange små ændringer at skabe den forandring, vi ønsker. Og vi er forskellige. Det behøver ikke være dramatiske og kæmpe beslutninger, fordi de små ting også kan betyde rigtig meget. Kvalitet fremfor kvantitet.

Jeg mener IKKE, vi kan udskyde mental trivsel til, når børnene bliver store, til vi går på pension, til vi får det ”rigtige” job og indsæt selv til….. – det er NU, vi lever vores liv ❗

Hvad tænker du❓ – har du fokus på din livsbalance? 

mentalsundhed tagansvarfordigselv livsbalance mentaltrivsel småændringergørenstorforskel

Livsbalance

Et bæredygtigt arbejdsliv og mental trivsel kræver bevidsthed om overgange, nervesystemet, pauser og temposkift.

Overgange er vigtige!!
Skiftet mellem forskellige kontekster og relationer kan medvirke til at du overforbruger dig selv.

Kontrasten bliver nogle gange for stor og
dit nervesystem kan ikke følge med, så du er ikke klar til næste kontakt.

Seneste møde eller beslutning rumsterer måske stadig og du oplever måske, at du ikke kan holde nærværet, du zoner ud, søger digital stimuli eller at du trækker dig fra kontakten.

Jeg forsøger, i perioder med mange møder og lange dage, at gå til og fra mødet. Det giver både luft til hovedet og mit nervesystem når at tilpasse sig.
På samme måde anbefaler jeg, at skabe plads i løbet af dagen til refleksion og at have fokus på overgange i løbet af dagen.

Det er ikke alle vilkår og tempoet i løbet af dagen vi har indflydelse på, men overgangen til du tager fri, transporten hjem og hvordan du lander er væsentlige, så du kan være nærværende i de relationer du indgår i.

Overgange og tempo er emner jeg ofte arbejder med i forskellige variationer.

Jeg hjælper til at finde det fokus og meningsfyldte, som er rigtige for den enkelte.

Ræk ud, hvis du har brug for hjælp i en overgang. 

Jeg er nysgerrig på om du også har små overgangsritualer eller tips du vil dele?

erhvervspsykoterapi trivselssamtaler mentaltrivsel
mentalsundhed overgange ledersparring sænktempoet

Personligt lederskab kræver bevidsthed om relationskompetencer og egen refleksion.

Relationskompetence i ledelseskontekst
Jeg er optaget af begrebet relationskompetence for ledere i tiden.

Jeg deltager på et forskningsmodul for psykoterapeuter om forskning i egen praksis og da jeg gerne vil kombinere mine fagligheder, så har jeg fokus på ledere.

Herigennem har jeg fundet en artikel om relationskompetence og den relationskompetente indstilling i ledelse, som angiver 10 kendetegn, der forstås, som en måde at opleve, fortolke og relatere sig til medarbejderen på (se billede 2+3).

Jeg finder det super relevant, da vi jo ved, at tillid er fundamentet for high performing teams og derfor en fundamental færdighed for ledere.

Det kræver arbejde med sig selv for at kunne rumme og forstå forskellige perspektiver og behov hos de mennesker, du arbejder sammen med, og er leder for.

Når jeg sammen med ledere arbejder på relationskompetencen, så handler det bl.a. om at opnå en selvbevidsthed, øve refleksionen og kommunikationen. Vi træner ved bl.a. at sætte ord på sine tanker, øve bevidstheden om hvad der sker imellem os og indeni, så lederen bl.a. kan rumme sig selv og egne følelser i mødet med medarbejderen.

Min erfaring er, at det er utrolig befriende at have en ekstern at dele sine tanker, dilemmaer og overvejelser med. Jeg tænker også at det bidrager til at øge den enkelte leders autenticitet og mulighed for at skabe tillid i sit team, når lederen bliver mere relationskompetent.

Jeg finder det utrolig interessant at arbejde med lederes relationskompetence og selvom det kan virke sårbart at tale om relationer, så er det udviklende, når vi holder det jordbunden og tro mod lederens værdier og integritet.

Hvad forbinder du ved relationskompetence?

Del gerne dine tanker om begrebet eller hvordan I arbejder med den hos jer.

hashtagRelationskompetence hashtagLederskab hashtagSamarbejde hashtagPersonligUdvikling hashtagledersparring hashtagcoaching hashtaglederudvikling hashtagerhvervsterapeut